IMG_0412.JPG

Павел Колев: „Фундаменталният въпрос е дали аматьорският спорт да бъде концентриран в клубовете или в училищата“

Дата на публикация: 10.03.2022 година

Съучредителят на фондация „Център за стратегическо развитие на спорта“ Павел Колев беше гост в последното издание на „Спортна среща“, спортното предаване на радио „София“, водено от популярния журналист Камен Алипиев. Бившият зам. изпълнителен директор на БФС сподели мнението си за котерийните борби в българския футбол и предостави предварителни резултати от националното представително изследване на детско-юношеския футбол в страната, направено от нашата организация.

„Промяната в мисленето, т.нар. културна промяна е най-тежкият процес. Това отнема адски много време. За съжаление, в българския спорт и българския футбол, струва ми се, тази промяна даже не е и започнала. Голяма битка е това и като гледам е неравна“, сподели Колев. Той каза, че не би искал да влиза в подробности по отношение на юридическите спорове относно отмяната на Конгреса на БФС, защото не е запознат с детайлите. „Доколкото зная, това е юридическа, патова ситуация. Истината е много проста и няма отношение към устава на БФС и кандидатурата на Димитър Бербатов. Тя е, че ако клубовете искат да има Конгрес, такъв ще има. Какъв ще е резултатът и кого ще изберат за президент е съвсем друга тема. Аз лично нямам представа какви са настроенията и за кой биха гласували клубовете. За мен отлагането на Конгреса е по същество безсмислено, защото това е излишно печелене на време. За да се постигне спокойствието, което предполагам всички искат, и да се управлява футбола така, че да тръгне в някаква посока и да се развива, догонвайки всички останали, защото ние сме безнадеждно изостанали, трябва да се проведе Конгрес. И то да се проведе по начин, ако това въобще е възможно в България, всички да са доволни, да признаят резултатите и да се започне на чисто“, обясни още Колев Той допълни, че във футболния съюз е научил максимата, че „власт не се дава, а се взима“. „Опирайки до културология и манталитет, ние нямаме тези традиции властта да се предаде с ръкостискане, да бъде използван опита на предишното управление. Обикновено става с разправии, с диалог на ниско ниво, дискусията се води на много личностна основа, с нападки, които изострят тона и по същество не се говори за бъдещето на футбола“, завърши темата за БФС бившият зам. изпълнителен директор на футболната централа.


Павел Колев сподели пред радио „София“, че една от основните цели, които сме си поставили във фондация „Център за стратегическо развитие на спорта“ е за промяна на манталитета в българския спорт. „Разбира се, като екип от 7 човека сме далеч от мисълта, че можем да постигнем подобно нещо. Но инициираме дискусия. Тепърва предстои да видим кой ще се присъедини към нея. Ние работим много сериозно. Вече приключихме едно национално представително изследване, което е насочено към родителите на деца трениращи футбол. В момента обработваме резултатите. Успяхме да съберем много анкетни карти, благодарение на най-успешния детски футболен турнир в последните години – Купа „София“. Разпратихме анкетата и онлайн до много детски школи в цялата страна и им благодарим за това, че се включиха“, обясни спортният мениджър. Той анонсира, че една от основните причини за отказването от футбола на трениращи деца е изключително голямата ангажираност на родителите, не само финансово, където също са идентифицирани доста проблеми, а чисто логистично. „Това е бариера, която трябва да бъде преодоляна с помощта не само на школите, а и на местните общини. Трябва да се мисли за някакъв по-организиран и централизиран процес. И тук възниква фундаменталният въпрос дали аматьорският спорт трябва да е концентриран в клубовете, както е в момента, или трябва лека полека да се преориентираме към училището като ядро, както например е в САЩ. Това ще помогне, но се изисква съществена инвестиция в база“, каза Колев. Според него е трудно да се приложи модел от чужбина. „Поставили сме си за цел с нашето проучване да установим какъв е приносът на детско-юношеския футбол за БВП на страната. Оказва се, че родителите са един от основните инвеститори в спорта. Между 400 и 500 лв на месец струва подготовката на дете, което се занимава сериозно с футбол. Същевременно средният семеен доход е около 3000 лева. Ситуацията никак не е розова и трябва да се търсят решения в това отношение“, завърши доскорошният изпълнителен директор на ПФК „Левски“.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Нашата философия

"Определянето на целите е отправна точка за всички постижения!"