Pfl.jpg

Професионалните футболни клубове считат, че БПФЛ не се справя със задълженията си

Дата на публикация: 06.07.2022 година

Намираме се в навечерието на избора на ръководство на една от най-важните структури в българския футбол – Българска професионална футболна лига (БПФЛ), която в последните 12 години беше напълно обезличена и изпразнена от съдържание. 

В момента тази синекурна структура няма свой офис (като адрес на седалището фигурира този на счетоводната къща, която обслужва сдружението), няма сайт или профили в социалните мрежи, няма и членство в Асоциация на европейските професионални футболни лиги. Всичко това вероятно е направено, за да се скрие липсата на дейност по същество, а медийните изяви на президента й Стефан Капралов се ограничават до тегленето на жребия за поредния кръг от турнира за Купата на България.

Изборното Общо събрание на БПФЛ, насрочено за 7 юли, беше свикано по един изключително апокрифен начин от управителния му съвет, който наброява 11 души, но над половината от тях вече не заемат официално никакви длъжности в професионалния футбол. Ако някой потърси информация за предстоящия форум в „Гугъл“, ще открие само една публикация по темата. Не са официално обявени нито кандидатите за президент на БПФЛ, нито техните платформи и идеи за развитие на организацията.

Самото изборно Общо събрание на БПФЛ, поради никому неизвестни причини, беше забавено с близо 21 месеца след изтичането на мандата на неговото ръководство. В този период обаче „Президентът на БПФЛ получава месечно възнаграждение“ (член 22, т. 4 от Устава).

За да разбере каква точно работа върши ръководството на футболната лига, фондация „Център за стратегическо развитие на спорта“ изпрати анкета до 18 клуба, които са били неизменна част от професионалния футбол в България през последните 6 години, т.е. в рамките на втория мандат на Стефан Капралов. Получихме отговори от едва 9 клуба, което ясно показва липсата на заинтересованост сред членовете на организацията. На въпроса „Намирате ли за полезно съществуването на БПФЛ?“ повечето клубове отговарят, че въобще не виждат смисъл от съществуването й, а останалите са на мнение, че има доста какво да се желае. Няма нито едно мнение „получаваме това, което очакваме“.

На въпроса „Кога за последно БПФЛ се допита за нещо до Вашия клуб?“ отговорите са поделени основно между „веднъж за последните 6 години“ и „никога“. До един от клубовете организацията се е допитвала винаги, когато има нещо важно. Нито един от членовете на организацията не е бил информиран защо се е получило забавянето на организирането на изборно Общо събрание на Лигата с близо 21 месеца от изтичането на мандата на настоящото ръководство. Нито един клуб не е получавал и годишен отчет за дейността на БПФЛ и за начина на разходване на средствата, които се събират под формата на членски внос. Трябва да се отбележи, че съгласно чл. 14, т. 2 от Устава на Лигата Общото събрание „се свиква по правило през първото тримесечие на всяка календарна година“. Последното обаче датира от 2015 година.

Всички клубове, с едно изключение, са на мнение, че БПФЛ „изобщо не се справя със задълженията си“. Последното мнение е, че „има какво още да се желае“. Обратната връзка от професионалните клубове ясно показва, че Лигата в настоящия си вид е паразитна структура, която съществува на гърба членовете си, плащащи членски внос на организацията. Същевременно БПФЛ получава отчисления и от приходите от организацията на финалите за Купата и Суперкупата на България.

Фондация „Център за стратегическо развитие на спорта“ счита, че огромният потенциал за развитие на професионалния футбол остава напълно неоползотворен и това са пропуснати ползи за всички клубове. Ние приканваме членовете на Общото събрание на организацията да проведат диалог по същество за политиките, които новото ръководство трябва да реализира в рамките на своя 5-годишен мандат.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Нашата философия

"Определянето на целите е отправна точка за всички постижения!"